Menu na urodziny dziecka – pomysły na smaczne i zdrowe posiłki.
14 stycznia 2023Proste, słodkie przekąski na urodziny dziecka
28 stycznia 2023Najlepsze przepisy na słone przekąski na urodziny dziecka
Z czym kojarzą Ci się słone przekąski na urodziny dziecka? Zapewne z paluszkami, chipsami, orzeszkami. Jednak wystarczy poszukać w Internecie, by znaleźć wiele prostych i szybkich przekąsek urodzinowych. Pamiętaj, że nie musisz spędzić długich godzin w kuchni, by przygotować smaczne dania. Siła tkwi w prostocie.
Przekąski urodzinowe- o tym warto pamiętać
Kiedy mówimy o jedzeniu dla dzieci, należy zaznaczyć, że pociechy inaczej niż dorośli podchodzą do tematu jedzenia. Dla dorosłych impreza toczy się wokół przekąsek, a dla dzieci — wokół zabawy. W związku z tym stawianie na suto zastawiony stół z ogromną ilością posiłków czy ciężkich potraw nie jest najlepszym rozwiązaniem. W artykule „Menu na urodziny dziecka – pomysły na smaczne i zdrowe posiłki” pisaliśmy o tym, czym należy się kierować, wybierając właśnie menu urodzinowe. Te same zasady warto zastosować, tworząc listę przekąsek urodzinowych. Poza tym zwróć uwagę na kilka kwestii.
Przekąski powinny być zdrowe
Nie będziemy się tu rozpisywać o zdrowym odżywianiu dzieciaków, jednak jako animatorzy wiemy, co jedzą pociechy na urodzinach. Stół zastawiony popcornem, chipsami, orzeszkami, ciastkami aż ugina się pod ich ciężarem. Zdecydowanie lepiej jest postawić na owoce, na warzywa z dipami. Propozycji zdrowych przekąsek jest wiele od warzywnych tortilek, przez koktajle, aż po owocowe szaszłyki. Niech to wypełnia stół, a te mniej zdrowe przekąski niech będą tylko uzupełnieniem.
Przekąski urodzinowe powinny być łatwe i szybkie do zjedzenia
W czasie urodzin dziecka główny czas poświęcony jest na zabawę, szaleństwo z animatorem dla dzieci, wypasione atrakcje jak choćby na spotkanie z żywą maskotką. Pociechy nie mają czasu na siedzenie przy stole, pałaszowanie wytrawnych posiłków. Zazwyczaj jest tak, że wpadają, biorą coś na ząb i biegną dalej się bawić. W związku z tym postaw na przekąski urodzinowe, które można podzielić na małe porcje. Dobrze sprawdzą się deserki w mini pucharkach, szaszłyki na jeden kęs, poporcjowane owoce, małe kanapeczki.
Przekąski dla dzieci powinny być niebrudzące
Dzieciaki podczas urodzin są wszędzie i dotykają wszystkiego. Tworząc listę przekąsek urodzinowych, zwróć szczególną uwagę na takie, które są mało brudzące. Dobrze sprawdzą się małe kanapeczki, które są umieszczone w papilotkach, warzywne tosty umieszczone w papierowych osłonkach. Pomyśl też o tym, by przy każdym dziecku była mini szmatka, w którą będzie mógł wytrzeć buzię i ręce po zjedzonym posiłku. Nawet jeśli wśród przekąsek będą czipsy czy orzeszki, szmatka sprawi, że Twoje ściany, sofy nie ucierpią.
Lista słonych przekąsek na urodziny
W jednym z tekstów wcześniej podaliśmy Ci propozycje słonych przekąsek urodzinowych. W tym tekście zaproponujemy Ci przepisy, które naszym zdaniem idealnie sprawdzą się na przyjęciu urodzinowym dziecka.
Poniżej ogólna lista propozycji:
- szaszłyki z kurczakiem i warzywami
- grzanki z przyprawami
- gofry na słono
- babeczki z warzywami
- roladki z serkiem i warzywami
- tortille z szynką, ogródkiem i papryką
- nadziewane pieczarki
- parówki w cieście
- koreczki z pomidorków koktajlowych
- krakersy z pastą serową
- mini kanapki w papilotkach
- zapiekanki na jeden kęs
- małe pizzerinki
- paluchy serowe
- pieczone ziemniaczki
- pieczona, chrupiąca ciecierzyca
- tartaletki jajeczne z kurczakiem i warzywami
- frytki z marchewki
- mini tacosy
- małe, mięsne sakiewki
- babeczki jajeczne
- proziaki
- kanapki na krakersach
Przepisy na przekąski
Pomysłów na słone przekąski urodzinowe jest wiele. Możemy je wymieniać bez końca, jednak jesteś tu po to, by poczytać o konkretnych przepisach. O to i one.
Koreczki z pomidorków koktajlowych
Składniki:
- 20 pomidorków koktajlowych
- 10 małych kulek mozzarelli
- 20 małych, świeżych listków bazylii
- 1 łyżeczka oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sposób wykonania:
Pomidorki i kulki kroimy na pół. Na każdą wykałaczkę nabijamy zamiennie pomidorka, mozzarellę, oliwki, listek bazylii. Całość polewamy oliwą. Możemy użyć również do tego szynki, kawałków kurczaka czy świeżej papryki.
Małe pizze z tortilli
Składniki:
- 4 tortille
- sos pomidorowy
- pomidorki koktajlowe
- pół czerwonej cebuli
- 125 g mozzarelli
- szynka konserwowa
Sposób wykonania:
Warzywa kroimy. Przy użyciu szklanki z tortilli wycinamy nożem kółka. Każde z nich smarujemy sosem i układamy na nim warzywa, szybkę oraz mozzarellę, po czym wszystko przyprawiamy i pieczemy 5-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Dekorujemy bazylią.
Dla osób, które mają więcej czasu, polecamy zrobić własny sos pomidorowy. Wystarczy kupić passatę pomidorową, doprawić ją cukrem tak około pół łyżeczki, ulubionymi przyprawami. Tu szczególnie polecamy bazylię i oregano. A następnie gotować powoli na małym ogniu, pamiętając o tym, że gdy sos zacznie gęstnieć, zaczyna również mocno bulgotać. A to sprawia, że jest wszędzie. Przykrywka w takim wypadku jest konieczna. Gotujemy do momentu, aż sos będzie konsystencji gęstej śmietany.
Jajeczne babeczki
Składniki:
- 3 jajka
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- 3 plastry szynki parmeńskiej
- garść szpinaku
- plasterek sera żółtego
- szczypta proszku do pieczenia
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Szpinak podsmażamy na patelni. Pomidorki, ser, szynkę kroimy w kostkę. Jajka łączymy z przyprawami, proszkiem do pieczenia, ostudzonym szpinakiem, pomidorami, serem, szynką. Przelewamy do foremek na babeczki. Pieczemy 15 minut w 190 stopniach, włączona funkcja góra-dół.
Pieczone ziemniaczki
Składniki:
- 10 dużych ziemniaków, najlepiej młodych
- 5 łyżek oleju
- słodka papryka
- papryka ostra
- tymianek
- czosnek granulowany
- oregano
- szczypta soli
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy. Jeśli dostępne są młode ziemniaki, to tylko je myjemy. Następnie wrzucamy je do lekko osolonej wody i gotujemy przez 10-15 minut, by lekko zmiękły. Gdy ziemniaki się gotują, robimy mieszankę przypraw. Oczywiście możesz użyć swojej ulubionej kompozycji. My zdecydowanie polecamy tę. Do miski dajemy odrobinę czosnku granulowanego, oregano, tymianku, słodkiej papryki oraz ostrej, dolewamy 5 łyżek oleju, wszystko mieszamy. Ugotowane ziemniaki zostawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy je w łódeczki i wrzucamy do naszej mieszanki. W tym czasie włączamy piekarnik na 200 stopni z termoobiegiem. Gdy się nagrzeje, układamy łódeczki. Pamiętamy jednak, by się nie stykały. Pieczemy je przez około 20 minut. Idealne ziemniaczki, to takie, które mają chrupiącą skorupkę i miękkie wnętrze. Możesz je podawać z dipem z zielonej cebulki.
Proziaki
Składniki:
- 500 gramów mąki pszennej tortowej lub poznańskiej
- 1 szklanka kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka – 250 ml
- średnie jajko
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- pół płaskiej łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Sposób wykonania:
Do dużej miski przesiewamy 500 gramów mąki pszennej z solą i sodą oczyszczoną. Następnie wbijamy jedno większe jajko i wlewamy szklankę maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka oraz dodajemy pół łyżeczki cukru. Całość wyrabiamy dłońmi kilka minut, aż ciasto zrobi się jednolite. Może być lekko klejące. Kulę ciasta przekładamy na stolnicę lekko obsypaną mąką. Ciasto rozwałkujemy na placek grubości około 1 cm. Z ciasta wykrawamy krążki, które zostawiamy pod ściereczką na około 15 minut. Gdy proziaki lekko podrosną, pieczemy je na suchej patelni o grubym dnie. Pieczemy je około 10-12 minut, patrząc do jakiś czas czy się nie przypalają. Proziaki powinny być lekko rumiane. Można je podawać z serkiem, warzywami. Idealnie nadadzą się do jedzenia bez żadnych dodatków.
Paluchy serowe
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 100 g parmezanu
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- pęczek natki pietruszki
- łyżka wody
- łyżeczka soli
- 1 jajko do smarowania
Sposób wykonania:
W misce wymieszaj jajko z dodatkiem wody. Rozłóż ciasto francuskie na blacie i posmaruj je połową mieszanki. Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach, a następnie posyp nim ciasto. Pamiętaj, by zrobić to równomiernie. Ser możesz posypać mieszanką ziół prowansalskich. Delikatnie przyklep składniki w głąb ciasta, które później potnij na 10 kawałków. Trzymając ciasto za końce zwiń je w spiralę, a następnie posmaruj ją resztą jajka. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Celsjusza. Imprezowe paluchy serowe piecz przez 12-15 minut, lub do ładnego zezłocenia.
Jeśli udało Ci się wcześniej zrobić polecany przez nas sos pomidorowy, możesz zamiast jajem, ciasto na początku posmarować właśnie tym sosem. Pamiętaj jednak, by był on bardzo gęsty i miał konsystencje przecieru pomidorowego. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że utrzyma się on na cieście.
Grzanki z przyprawami
Składniki:
- bagietka
- przyprawa do pizzy
- 4 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Bagietkę tniemy na bardzo cienkie plasterki. Olej mieszamy z przyprawą do pizzy, możemy też użyć własnej, ulubionej kompozycji. Kawałki bagietki smarujemy naszą przyprawą. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni z termoobiegiem. Gdy będzie nagrzany, wkładamy do niego bagietki i pieczemy przez około 10-15 minut do zrumienienia się.
Tortille z warzywami
Składniki:
- 3 tortille
- opakowanie serka śmietanowego
- kilka plasterków dowolnej szynki
- 2 papryki
- ogórek
- sałata lodowa
- szczypiorek
- wykałaczki
Sposób wykonania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Paprykę kroimy w paski, ogórka obieramy i kroimy pod skosem w talarki, a szczypiorek drobno siekamy. Tortille układamy na blacie, smarujemy ją cienką warstwą serka na całości placka, na którym kładziemy sałatę lodową. Na sałatę układamy kolejno szynkę, paprykę i ogórek. Pamiętamy jednak, by nie przesadzić z ilością składników. Całość zwijamy w rulon, który następnie kroimy na mniejsze części. Małe ruloniki spinamy wykałaczką.
Krakersy z pastą serową
Składniki:
- 300 g żółtego, twardego sera
- 3 łyżki dowolnego, serka śmietankowego
- ząbek czosnku
- garść orzechów włoskich
- majonez
- świeżo zmielony pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane orzechy i serek śmietanowy. Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy odrobinę majonezu, tak by całość miała konsystencję pasty.
Parówki w cieście
Składniki:
- ciasto francuskie
- 6 parówek z szynki
- 50 g żółtego sera w plasterkach
- szczypta ziół prowansalskich
- jajko
- odrobina wody
- opcjonalnie 1 łyżeczka czarnuszki lub siemię lniane
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni z termoobiegiem. Ciasto rozwijamy na blacie i kroimy na wymiary podobne do wymiarów parówki, dbając o to, by ciasta było nawet ciut więcej. Parówki owijamy serem, kładziemy ma cieście. Wszystko posypujemy ziołami prowansalskimi i zwijamy. Nacinamy nasze ciasto, po czym smarujemy je jajkiem wymieszanym z odrobiną wody. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 minut.
Jeśli zrobiłeś wcześniej sos pomidorowy, to na ciasto możesz położyć cienką warstwę sosy, na to ser i parówkę. Polecamy przetestować.
To tylko niektóre z przepisów na słone przekąski na urodziny dziecka. Oczywiście Internet roi się od kolejnych propozycji, jednak nie ma co się bać. Jeśli ruszysz głową, popytasz pociechy, na co ma ochotę, to wspólnie z pewnością stworzycie nowe przepisy, które zachwycą innych, małych gości w czasie urodzinowej imprezy. A Twój solenizant będzie mógł pochwalić się, że wszystko to on sam wymyślił.