Najlepsze przepisy na słone przekąski na urodziny dziecka
21 stycznia 2023Szybkie i łatwe torty, ciasta i desery na urodziny dziecka
5 lutego 2023Proste, słodkie przekąski na urodziny dziecka
Słodkie przekąski na urodziny dziecka mogą być dla niejednego rodzica sporym wyzwaniem. Do ciast, deserów trzeba „mieć rękę”. Oczywiście można zamówić gotowe przekąski, ale o wiele lepiej jest zrobić je samemu. Nie musisz stać godzinami przy piekarniku, ubijać bezików, robić wymyślnych dań. Podczas organizacji urodzin dziecka zdecydowanie lepiej postawić na prostotę. A w całość przygotowań zaangażować solenizanta.
W poprzednim artykule: „Słone przekąski na urodziny dziecka. Sprawdź najlepsze przepisy” podpowiadaliśmy, jakie powinny być przekąski, o czym warto pamiętać przy tworzeniu listy zarówno słonych, jak i słodkich smakołyków.
Słodkie przekąski urodzinowe- o czym warto pamiętać?
Jednak zanim weźmiesz się za tworzenie listy zakupów potrzebnych do stworzenia słodkich przekąsek urodzinowych, pamiętaj o kilku elementach.
Przekąski powinny ładnie wyglądać
Nie ważne czy są to słone, czy słodkie smakołyki. Każde z nich powinno ciekawie wyglądać. Parówka przypominająca ośmiornicę, galaretkowy ludzik, owocowy jeż? Wszystko, co przykuwa wzrok dzieciaków, sprawia, że chętniej to jedzą. Nie bój się zatem kombinować, tworzyć czasem śmieszne, ale jednak wyjątkowe kompozycje. Każde dziecko z przyjemnością zje słodką przekąskę urodzinową, która przypomina choćby śmiesznego ludzika.
Fontanna czekolady to nie zawsze dobre rozwiązanie
Zwykło się mawiać: „Zastaw się, a postaw się.” Zrozumiałe jest to, że organizując urodziny swojego dziecka, chcesz, by wyglądały one jak najlepiej, by robiły „efekt woow” na gościach. Taki efekt daje choćby fontanna czekolady, która jest drogą ale bardzo ciekawą atrakcją urodzinową i elementem słodkiego stołu. To rozwiązanie sprawdzi, gdy na urodziny zapraszasz dziadków, rodzinę, a wszystko jest bardziej statyczne i kręci się wokoło stołu.
Fontanna jako element słodkiego stołu nie sprawdzi się, gdy na urodzinach będą np. dzieciaki z klasy. A tym bardziej, gdy w organizację urodzin zaangażujesz animatora dla dzieci. Więcej o tym, jak wyglądają urodziny z animatorem w domu, znajdziesz: „Animator na urodziny dziecka. Co musisz wiedzieć o tym rozwiązaniu?”. Wracając jednak do naszej fontanny. Z animacyjnego doświadczenia wiemy, że dzieciaki dostają bzika na punkcie czekolady. Wkładają do niej nie tylko owoce ale i swoje języki, palce, a nawet i całe ręce. Szybko później czekolada trafia na ubrania, podłogę, meble. Taka fontanna jest w stanie odciągnąć dzieciaki od zabawy z animatorem, czy innych atrakcji urodzinowych.
Fontanna czekolady jako element słodkiego stołu, słodkich przekąsek? Tak, ale nie w czasie animacji.
Unikaj ciast z masami
Dzieciaki nie lubią ciast, a szczególnie tych, które mają mnóstwo warstw, mas, dodatków. Zdecydowanie lepiej na urodzinach sprawdzą się proste desery jak choćby ciasto pomarańczowe, chlebek bananowy. Jeśli na przyjęciu zostają rodzice innych pociech, warto zrobić jedno, dwa takie ciasta. W przypadku gdy impreza odbywa się bez dorosłych, unikaj tego typu słodkości.
Lista słodkich przekąsek urodzinowych
O to kilka naszych propozycji:
- placuszki jabłkowe
- budyń czekoladowy z kolorową posypką
- domowy kisiel z owocami
- mini beza pavłova
- sałatka owocowa
- mini oponki
- kruche ciasteczka z orzechami
- szaszłyki owocowe
- minipancakes
- galaretki z owocami
- banany w czekoladzie
- chlebek bananowy
- blok czekoladowy
- orzechy w karmelu
- mus czekoladowy z malinami
- cake pops
- chipsy z jabłek
- sorbet pomarańczowy
- gofry z bitą śmietaną i owocami
- szyszki z ryżu preparowanego
- ciasteczka musli
- fondant czekoladowy
- ślimaczki z dżemem
- chrupiące cynamonki
- trufle kokosowe
- domowe lody
Przepisy na przekąski
Pomysłów i przepisów na urodzinowe przekąski jest wiele. O to nasze propozycje konkretnych słodkich przekąsek na urodziny dziecka.
Minipancakes
Składniki:
- 4-5 łyżek mąki owsianej
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka erytrolu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 banan
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (oprócz banana i masła orzechowego) dokładnie ze sobą mieszamy. Na rozgrzaną patelnię, z niewielką ilością tłuszczu, wlewamy ciasto łyżeczką, tak żeby powstały 2-centymetrowe placuszki (wielkość plasterka banana). Smażymy 2 minuty na każdej stronie. Każdy smarujemy masłem orzechowym, kładziemy na nim plasterek banana i przykrywamy kolejnym placuszkiem i znowu plasterek banana. Do pancakes możesz użyć również truskawek, winogron.
Serniczki z truskawkami na zimno
Składniki:
- ser twarogowy np. chudy 250g
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki żelatyny (rozpuszczonej w pół szklanki 125ml gorącej wody)
- 4 łyżki ksylitolu/erytrolu
- 300g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa bez cukru
Sposób przygotowania:
Do miski dodajemy sery, wsypujemy ksylitol i wymieszaną z wodą żelatynę. Całość blendujemy na gładką masę, a następnie przelewamy równo do słoiczków. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Następnie robimy galaretkę tak jak na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia. Truskawki blendujemy i łączymy z lekko przestudzoną galaretką. Mieszankę galaretki z truskawkami wlewamy na stężony serek i dekorujemy truskawką.
Zamiast galaretki możesz zrobić mus truskawkowy z truskawek i żelatyny.
Chipsy z jabłek
Składniki
- 5 średnich jabłek
- łyżka cynamonu
- odrobina wody
- łyżka brązowego cukru
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, wydrążamy środek i kroimy na bardzo cienkie plastry, które osuszamy. Wodę, cynamon i cukier mieszamy, tak by powstała bardzo gęsta masa. Jabłka układamy na blaszce z papierem, smarujemy je bardzo cienką warstwą naszego cynamonu. Pamiętając o tym, że dzieci nie lubią mocno cynamonowych przekąsek, więc niech całość będzie jedynie muśnięta przyprawą. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie przewracamy jabłka i pieczemy przez kolejne 30 minut.
Nasze chpisy można podawać z sosem truskawkowym.
Szyszki z ryżu preparowanego
Składniki:
- 300 g krówek
- 80 g ryżu preparowanego
- pół kostki masła
Sposób wykonania:
Krówki roztapiamy z masłem na grubej patelni na minimalnej mocy palnika. Podgrzewaj do momentu, aż masa będzie jednolita. Na początku masło nie będzie chciało się połączyć z krówkami, ale po kilku chwilach to się uda. Całość podgrzewamy około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy masę z ognia i wrzucamy do niej ryż preparowany. Mieszamy do momentu, aż masa oblepi cały ryż. Jeśli przychodzi Ci to z trudem, załóż rękawiczki i wymieszaj wszystko rękoma. Gdy mieszanka lekko przestygnie, formujemy z niej szyszki.
Orzechy w karmelu
Składniki:
- 300 g orzechów włoskich lub laskowych
- 130 g cukru trzcinowego
- 40 g masła
- 120 ml wody
Sposób przygotowania:
Masło, cukier oraz wodę wkładamy, wlewamy na patelnię, która ma grube, nieprzywierające dno. Pod patelnią najlepiej by mały ogień, by wszystko spokojnie mogło się rozpuścić. Gdy woda zacznie odparowywać z patelni, a na powierzchni powstaną małe bąbelki, wrzucamy orzechy do masy. Całość mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje i w pełni oblepi nasze orzechy. Masa powinna być mocno złocista. Pamiętamy o tym, by nie podgrzewała się za długo, aby jej nie spalić. Gotową mieszankę przekładamy na papier do pieczenia i kroimy w mniejsze kawałki.
Mus czekoladowy z malinami
Składniki:
- 400 g śmietanki 30%
- 4 żółtka
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady deserowej
- świeże maliny
Sposób przygotowania:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie łączymy obie czekolady, które roztapiamy w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej. Żółtka ubijamy w osobnej misce, a następnie mieszamy je ze śmietanką i przestudzoną czekoladą. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do pucharków. Całość ozdabiamy świeżymi malinami.
Chrupiące cynamonki
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1/4 kostki masła
- opakowanie cynamonu
- 4 łyżki najlepiej brązowego cukru
- jajko
- odrobina wody
Sposób wykonania:
Masło roztapiamy w rondelku, pamiętając, by go nie zagotować. Cukier mieszamy z cynamonem, a ciasto rozkładamy na blaszce. Smarujemy je roztopionym masłem, a następnie posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Pamiętamy o tym, by mieszanka przykryła całe ciasto. W kolejnym kroku wszystko zwijamy i tniemy na 3 cm kawałki, które smarujemy jajkiem wymieszanym z odrobiną wody. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez około 10-15 min, do momentu, aż ciasto się zarumieni.
Cake pops
Składniki:
- 400 g biszkoptów
- 120 g serka mascarpone
- 80 g masła orzechowego
- 200 g gorzkiej czekolady
- kolorowa posypka
- patyczki
Sposób wykonania:
Mascarpone mieszamy z masłem orzechowym, a następnie dodajemy do niego mocno pokruszone biszkopty. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, by masa się związała. W tym czasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Stężoną masę dzielimy na mniejsze kuleczki, nabijamy patyki i maczamy je w czekoladzie. Gdy czekolada lekko się zwiąże, nasze lizaki posypujemy kolorowymi posypkami.
Domowy kisiel truskawkowy z owocami
Składniki:
- 200 g truskawek
- cukier do smaku
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soku z cytryny
- 125 ml wody
- jeżyny
Sposób wykonania:
Świeże truskawki dokładnie myjemy i maskujemy na w miarę gładką masę. Następnie wrzucamy ją do garnka i zagotowujemy z odrobiną cukru. Mąkę ziemniaczaną dodajemy do wody i mieszamy, a całość dodajemy do gotującej się masy. Cały czas mieszamy aż powstanie gęsta masa. Gdy lekko przestygnie, wkładamy ją do pucharków i dekorujemy świeżymy jeżynami, borówkami lub innymi ulubionymi owocami.
Jak możesz zauważyć, podane przez nas przepisy są szybkie, proste. Oczywiście, jeśli masz czas możesz, zamiast ciasta francuskiego użyć do przepisów ciasto drożdżowe czy na pizzę. Możesz dekorować i udoskonalać przepisy.